22 januari 2009

”Lata män i hemmet”!


Efter det här inlägget finns det nog ingen som vill läsa min blogg längre....
;)
Jag vet knabbt om jag törs lägga ut detta inlägg.
Lite pirrigt!
Meeen jag måste få ta upp detta ”ämne” ”Män som inte hjälper till i hemmet”, handlar det om!
Det blir nog ett lååååång inlägg, så jag hoppas att ni tar er tid att läsa….
Vore jättekul!

Det kanske provocerar så in i ”baljan”, vad vet jag!
Huuu!
Jag kommer nog att få många skopor över mig nu...
...både ris och ros.
Men det tar jag!
Men försök att ta detta inlägg med en klackspark och en tankeställare…

Undra om det finns några lata män som läser bloggen…?
Vore kul!
Jag undrar hur ni tänker???
Hi Hi
:)

Jag ”måste få tycka till”! Å en sak! Jag står för allt jag tycker!

Det skulle vara väldigt, väldigt roligt att höra era åsikter kring detta sedan!! Hur ni tänker och har det! Så snälla tyck till!
Jo, det handlar alltså om ”män som inte gör ett ”skit” i hemmet, ja, man kan säga ” de som liksom glider på en räkmacka genom hela livet” om vi tjejer tillåter det!
Å så länge vi står ut, ja, tills vi tröttnar vill säga!
För jag vet att detta existerar!

Jag var på en tjejträff för någon vecka sedan! Skitkul! Då kom vi in på DETTA HETA ÄMNE! Huuuu! Så många tankar kring detta, det var riktigt, riktigt kul att sitta och diskutera!
Tyvärr så var det inga män som var med å kunde tycka till, det hade varit roligt!
En av tjejerna tyckte att jag skulle göra ett inlägg om detta, få lite reaktioner!
Så jag gör det nu!
Några av tjejerna skulle ändra på sig och gå hem direkt och börja ställa mera krav. Stackars er män….ni har det inte lätt nu.

NU VILL JAG ÅXÅ SÄGA ATT DET NATURLIGTVIS FINNS MASSOR AV BRA OCH HJÄLPSAMMA MÄN.
Absolut!
Sedan kan det ju kanske vara tvärtom åxå, att grabbarna gör allting hemma, men jag tror det är mera sällsynt!
Nu tänker jag på att om man jobbar heltid båda två och kanske har barn åxå!

Jag menar att göra dagliga sysslor!!!!! Såsom att handla, tvätta kläder, putsa fönster (ja inte varje dag då), stryka kläder, diska, laga mat, städa, bädda rent, skura toan…hur många män gör det frivilligt utan att behöva säga till dem????
För allt detta måste ju göras!!!!!!
OCH det tat juuuu tid juuu!
Och om man har barn, då att hjälpa till med läxor, läsa gonattsagor, skjutsa hit och dit på träningar, göra massa saker med barnen….Jaaaa, ni vet vad jag menar.
Hoppas jag!
För varför ska inte en man hjälpa till???
Jag bara undrar!!!
De får väl lära sig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sedan kanske det finns tjejer/killar som verkligen tycker att det är JÄTTE, JÄTTE KUL ATT GÖRA ALLA DESSA SYSSLOR SJÄLV! Fortsätt med det då om ni tycker det!
Det ska ni absolut göra!
Personligen skulle jag aldrig någonsin bli någon ”hemsamarit” eller ”morsa” till min man.
Aldrig! Aldrig ! Aldrig!
Skulle inte tycka att det vore kul för fem öre att göra allt själv!
:O


Till er nu som börjar ”skruva” på er och kanske rent utav ”hettar till” och försvarar era män, och tänker så här. Jo, men min man han klipper ju gräset på sommaren???
Jag har inte ett dugg emot att klippa gräs, det är härligt med motion och man får vara ute, så kan han stå inne och stryka tvätt. Eller.... min man byter däck på bilen ??? Gör han det varje dag…året runt?
Jo, men han lagar ju staketet om det går sönder??? Går det sönder varje dag…? Jag kan med snickra, såga och hamra! Det tror jag ni med kan!...eller han skottar snö varje vinter, mm.
Ja, ni vet!
Näej, jag kan faktiskt inte jämföra detta med ”dagliga sysslor” som faktiskt måste göras varje dag!
Jag kan inte!
Tyck gärna till, vettja!
Jag skriver åxå detta för att jag ”ser” detta i min omgivning HELA TIDEN, lata män, bland en del vänner…..JAG VILL ATT DESSA BRUDAR SKA VAKNA UPP INNAN DET ÄR FÖR SENT!!!!!! För att jag tror att detta är en del av att så många går isär, jag säger en del.
Tjejerna tröttnar till slut.
Det har jag med fått se!
MEN NI tänk nu på att jag säger att alla har det inte så här!
Men många!
Hu… vad kaxig jag låter..men det är så jag tycker, kära ni, och det låter lite bitchigt, men jag vill verkligen inte vara det, men … man måste få tycka till.
Eller hur!
Jag står för det!

Sedan tycker jag att det handlar om att ”må bra”. I alla fall för min del. Jag tror inte att jag skulle må bra av att ha en ”lat karl” i hemmet, där jag skulle göra allt och aldrig fick någon egen tid och vila. Å han skulle ligga på sofflocket, TYP!
Jag skulle vara sur och trött jämt!

Å ni som nu tänker att ”vi som har män/kvinnor som har eget företag då, och som verkligen måste jobba jämt”….jaa vad ska jag säga….jag skulle tycka att det var tråkigt att aldrig se min man isåfall…. skulle nog ta en diskussion då, faktiskt….om man kunde ändra på något i livssituationen!

Jag vet att en del män tycker att deras tjejer tjatar på dem!
Varför tror ni män att vi tjatar på er?????????
Om ni lär er att se vad som ska göras OCH gör det så kan jag garantera att ni slipper vårat tjat!
Visst tjejer!!!
;)
Jag förstår att tjejer tröttnar om de har det så här. Skulle jag med göra kan jag lugnt säga!! Jag skulle tröttna efter en månad!
Om de inte kan tvätta kläder! Lär dem! Vi har ju lärt oss!
Varför kan inte de lära sig???
Låt det ta tid när de damsuger!
Låt de hålla i kniven och hacka gurkan och tomaten..å beröm de gärna, säg att de är sååå duktiga, de behöver det!
Ha Ha
Låt de köra ulltröjan på 90 grader, en gång,
näej jag skojade bara! :)

Jag har en kompis vars man aldrig har bytt blöja på sina barn när de var små te.x???? Hjälp!
Säger jag bara!

Näej, ni brudar, börja på att ställ lite krav vettja!!!!!!.
VAR INTE RÄDDA FÖR DET!
Det är inte försent. Det är nog ingen som dör heller tror jag av det. Ni är mera utvilade. Får mera tid till er själva. Det är faktiskt viktigt! Ja, en mysigare stämning tror jag, å det är ju trevligt att göra sakerna ihop! Laga maten, vika tvätten ha ha ha…..

Å ni för min del så får ”lata grabbar leka i en annan sandlåda”!

:)

Se nu detta med ”glimten i ögat”!
Jag vill absolut inte vara en bitch!
Å snälla ni tyck till!
Det vore jättekul!!!
Hjääääälp!
En stor varm kram till er!

17 kommentarer:

annashusidingtuna sa...

Väldigt bra skrivet!!!!
Håller verkligen med dig i ditt resonemang.
Vi måste stå upp för oss själva och det självklara i att det ska vara rättvist, kanske inte millimeterrättvisa, för det blir bara jobbigt att komma ihåg vem som gick ut med soporna sist.
Men den som lagt i så soppåsen blivit full får ju självklart gå ut med den, eller hur??
Tycker verkligen inte att ditt inlägg var bitchit på ngt vis snarare ett skönt inlägg som många män skulle behöva läsa och begrunda!!

Kram kram Anna

Nettan sa...

Heej! Vilket bra ämne! Nu måste jag ju säga att jag har turen att ha en fantastisk man som tom ä bättre på å stryka än va jag ä!;-) å vi hjälps åt med det mesta! Men jag vet precis vad du pratar om, ser det ju oxå bland vänner...å min familj..papsen kan nog knappast koka ett ägg!!
Å det väärsta jag hör är en man säga...nej, jag kan inte för jag skall vara barnvakt!! Har ni hört något så dumt?? Skulle en mamma ngnsinn säga att hon skall vara barnvakt till sina egna barn!! Helt otroligt!!..ja jag håller med dig i alla fall!!
Kram Nettan

Poppins sa...

Oj, tänker jag. Finns det så många gammalmodiga förhållanden? Själv skulle jag aldrig acceptera att det inte är jämbördigt. Jag menar ju inte att man ska mäta allt vad man gör och jämföra med varandra, utan känna av att det blir lagom mycket ansvar och arbete för båda.
Mannen i det här huset tar fram dammsugaren på eget initiativ och jag klipper häcken i trädgården.
Hoppas alla kvinnor står på sig! Och männen också, för ibland "släpper" inte kvinnan in mannen utan tror att hon gör det så mycket bättre själv.
Viktigt ämne som måste diskuteras. Så bra att du skrev om det!
kramar från Poppins

Hon med klackarna sa...

ha,ha härligt ämne! Som tur är har jag mest råkat ut för män som hjälper till å kan göra vardagssysslor! ;o) Vilket jag är väldigt glad över! (Hoppas att det fortsätter så..)Sedan har vi haft en fördelning av sysslorna tex är det INTE jag som har stått för matlagandet men däremot klädtvätten. Tror att båda parter mår bäst av en fördelning.
Håller med om att vi kvinnor måste "släppa in" männen på endel vardagssysslor. Låta dem göra på sitt sätt, å de måste låta oss göra på vårt sätt när vi gör "grabbgrejer". Lovar att jag skulle kräva bra betalt för att ens komma på tanken över att ta anställning som "morsa" åt en man! Men varför skulle de behöva 2 egentligen, har de inte redan en morsa?..

Sjabbig men chic sa...

Det var modigt av dig Zinkis!;) Jag har kollat runt lite förut och du har alldeles rätt i bloggvärlden så kan det här vara en het potatis. Men bara för vissa såklart. De vad du fick urskuldra dig och skoja hela tiden bara för att våga. men jag säger så här: More power to you, Zinkis! För du har alldeles rätt det är faktiskt hör och häpna fortfarande år 2009 kvinnor som gör mer i hemmen. Är det bitchigt att tycka att det är åt helskotta, ja men då är jag en bitch då! (som om det var någon nyhet. Och såklart är det som du skriver också att det finns alldeles helt underbara män och alldeles helt förskräckliga kvinnor men det är inte det den där diskussionen gäller utan det är rent generellt och alla underbara män håller naturligtvis också med om att det är för jävligt!
Sen håller jag med dig om att vi kvinnor ibland måste bli bättre på att säga ifrån

Kram Lisa

ALEGNI sa...

min man hjälper inte till i hushållet, vi DELAR på hushållssysslorna! ibland känns det nästan som att han gör mer än jag, men det ids jag inte påpeka ;)

jag tycker det är jätteviktigt att vi också visar våra söner att det inte enbart är kvinnan i huset som sysslar med hemvård, o visst har grabbarna också lärt sig att städa efter sig o städa sina rum själva.

kram
ingela

Anonym sa...

Hej på dej du!

Jag reagerar lite på formuleringen att män skall "hjälpa till". Är inte hemmet ett gemensamt projekt? Någonstans skall man ju bo menar jag, och alla behöver väl äta?. Då är det väl alldeles självklart att alla hjälps åt?
Sedan kan det ju bli friktioner för att man tycker att saker är olika viktigt. Ibland reagerar jag på kvinnor (framförallt i bloggvärlden) som kan uttrycka sig typ "jag har sagt jättelänge nu att jag vill sätta in ett nytt fönster här, men min man får aldrig tummen ur". Det berör mig precis lika illa som en man som kan säga "stryk min skjorta för jag har möte ikväll" Att stryka är inte en medfödd färdighet kvinnor har lika lite som att vara snickarkunnig av födsel för att man är man. "Lös det själv då" är min instinktiva känsla. I vår familj löste vi många konflikter för flera år sedan genom att utse en dag i veckan till städdag. Vi kom överens om en dag i veckan då vi städar. Alla hjälps åt gemensamt. Barnen har ansvar för övervåningen och maken och jag undervåningen. Blir man färdig med sin bit hjälps man åt med det som är kvar så att alla håller på till det är klart. Då är det faktiskt ganska roligt att städa, något som vi egentilgen är måttligt roade av allihop. Vi håller i detta "schema" året runt trots att jag jobbar hemmifrån hela vinterhavåret. Det handlar ju också om att vara förebilder för sina barn. Däremot lagar jag mest mat på vintern, jag har helt enkelt mest tid. Det har jag inga problem med. En annan vinst med att veta att vi städar på tisdag kväll är att det sparar en massa frustration. Förut kunde jag bli helt galen av tröjor på fel ställen eller smulor i köket och for runt och plockade och dammsög innan någon annan tyckte det var smutsigt. Nu tänker jag bara, jaja, det fixar vi imorgon. Jag är den som är känsligast för att det är uppställt och skitigt. De andra tyckte inte det var så farligt. Nu kom vi fram till ett intervall där alla tyckte att det faktiskt behövde städas. Vad jag egentligen menar är att alla familjer måste hitta sin väg där alla känner sig respekterade och behövda. Det skiljer sig nog mycket från familj till familj. Det finns säkert familjer som trivs med sina roller även om jag inte hade velat ha det så. Det betyder ju inte att deras sätt är fel, bara att det inte hade passat mig. Jag önskar alla både män och kvinnor ett förhållande där alla känner sig lyssande på och respekterade!
Kram från Linda

zinkbaljan sa...

Hej Linda!
Tack så mycket för kommentaren, det värmer ska du veta!
"Hjälpa till" det är just vad en del inte gör! Hjälper till!
Jag tycker precis som du att hemmet är ett gemensamt projekt och det är självklart att ALLA ska hjälpa till!!
Men jag ser, att så är det inte 2009! Jag blir rädd! Därför detta inlägg.Vakna!!!
Jättebra att ni har hittat en gemensam dag då ni städar.
Visst vore det väl bra om alla familjer kunde hitta sin väg där alla är delaktiga. Vore ju toppen det Linda!
Ha en jättebra dag!
Kram på dig!

Sandras älskade hem sa...

Vilket bra inlägg du har gjort och jag hoppas att det fastnar för dem som har män som inte hjälper till hemma...

Jag har själv en sambo som är helt fantastisk.
Vi gör precis lika mycket, och vi behöver aldrig be varandra om något, utan behövs det diska, så gör den personen det som är hemma just då, eller när vi lagar mat, så gär vi det båda två osv. Och det är jätte bra! Jag skulle aldrig klara av ett förhållande där bara jag gjorde allt! Aldrig!

Jag tycker att det är en självklarhet att man delar på sysslorna!

Tack för ett bra inlägg!
Kram Sandra

Vardags-mirakel sa...

Hejsan, här har du en till bich i så fall! Jag håller med om att det oftast är kvinnorna som får göra det vardagliga skitgörat.Hos oss gör vi det vi är bra på men nog är det jag som får hålla efter hemmet, inte ser han att det behöver dammas, vattnas eller bytas i sängarna...om inte jag så fint eller hysteriskt talar om vad han ska göra.Ha en bra helg, kram Eva.

chokladblomma sa...

Tyvärr så känner jag igen mig i det du skriver. Men jag är medveten om det. Som om det hjälper eftersom jag inte gjort något särskilt åt det! Men, förändringens vind blåser här i huset...;-)
Jag tar bara ett litet steg i taget, så han inte märker vad som händer! Hi, hi!
Ha en bra helg!
Kram

Fru Björlund sa...

Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.Helt rätt!!!!!!
Som tur är så gör vi lika mycket hemma hos oss.
Ha en underbar helg
/Sara

Caroline sa...

I vart hem arbetar vi tillsammans, min man jobbar ibland valdigt sent...da lagar jag mat o allt det som hor till. Men annars sa stadar vi tillsammans...o sant! Ditt skrackexempel om mannen som aldrig bytt bloja pa sitt barn...sander kalla karar ner for ryggen...men gor mig ocksa fly forbannad!

MiasAteljé sa...

Du har helt rätt. Tack och lov är min man inte sådan. Man har väl fostrat honom ordentligt, hi hi. Vi har tre söner som också klarar allt i ett hushåll, tack och lov. Har aldrig förstått varför inte män skall klara hushållsarbete.
Ha en skön helg....kram Mia

Skorpan sa...

HAHHAHAAHHA därför lever jag ensam ,har bara haft oturen att träffa fel, så jag har gett upp, och mår sååååå bra att leva ensam , och skulle dem hjälpa till så är de så illa så man får göra om efter dem , så nääää ,man reder sig själv bäst ;)

LillaGrå sa...

Gudars vad många det är som har det helt jämställt. Fantastiskt och otroligt.
Och jag tycker inlägget var bra - men - varför be så mycket om ursäkt över det? Du uttrycker ju bara din åsikt och har för övrigt väldigt mycket rätt.

Dagens tips för er som ännu inte läst den: Bitterfittan av Maria Sveland. Tar upp ämnet på ett väldigt träffsäkert sätt.

lena Ö sa...

Hej!
Efter att ha läst detta underbart träffsäkra inlägg så måste jag bara kommentera.

Jag har ALDRIG träffat på män som "hjälpt till" hemma.. bara lagt sig i soffan och sagt att "guud. vad jag är trött" medans en annan fick springa arschlet av sig och göra fint...

spelade ingen roll om jag vägrade göra sysslor så fick jag elaka kommentarer " typ, hur f*n det ser ut" och "vad gör du om dagarna".. gissa om det förhållandet höll??

Nu sen 6,5 år tillbaka har jag en sambo och sen 2,5 år tillbaka har vi en gemensam dotter...jag kan verkligen acceptera att städa upp efter dottern men efter sambon?? NEJ! Jag har bara ett barn!

Jag tog och skrev en veckostädlista, där allt står utav sysslor som skall göras varje dag... ej putsa fönster, skotta snö, gräsklippning...mm

Det funkar skitbra nu! Han gör sysslorna utan att jag behöver göra något!! *jippie*

kram Lena